4 Kas 2019

Nü Peride


Hakan Akdoğan'ın ilk kitabı. Bu kitap ona Yunus Nadi ödülünü kazandırmıştı. İnsanı yormadan kısa sürede bitiyor. Kitaptaki karakterler çok dikkat çekici. Yazar da çok gizemli ve tutkulu anlatmış. Okurken beni şaşırtmayı başarmıştı. Okunmalı.

İçinde bir şeyler burkulsa yüzün bir an buruşsa ben gelmişimdir aklına zaten. 

Bir elma yüzünden Âdem’in düştüğü durumu düşünüyor ve aramızdaki benzerliğe şaşırıyordum. 

Bu orospu ruhlu insanlar arasında içinden gelerek, saklamadan, saklanmadan, gururla orospuluk yapmak; gizliden gizliye saklanarak, korkarak düşünce orospuluğu yapmaktan iyi değil mi?

18 Eki 2019

El altındaki kitabın giriş cümlesi



Selam dostlar. Şu an bulunduğunuz yerde kitap var mı? En yakınınızdaki kitabı alıp, ilk sayfasını açar mısınız, önsözü atlayıp kitabın giriş cümlesini benimle paylaşır mısınız?


New York'taki 11 Eylül kıyametinin ardından gelen görüntü yağmuru içinde 2 kadın dikkatimi çekti.
Can Dündar - Nereye

8 Eki 2019

Tanrılar Okulu


Bu kitabı okuduktan sonra dreamer olmaya karar verebilirsiniz ya da yarım bırakabilirsiniz. Ben severek okudum. Altını çizdiğim cümleleri de paylaşmak isterim.

Hep aynı olaylarla karşılaşıyorsun,çünkü sende hiçbir şey değişmiyor.


İnsanın en büyük yanılgısı, dış koşulları değiştirebileceğine ve dünyayı düzeltebileceğine inanmaktır. Halbuki ancak kendimizi değiştirebilir, tutumlarımızı farklılaştırabilir, tepkilerimizi düzeltebilir ve hissettiğimiz olumsuz duyguları ifade etmemeye çalışabiliriz.


Narcissos da Adem gibi elmayı yedi.

5 Eki 2019

Tek kişilik

Biramda bilinemeyen bir sır var, içerken bulmaya çalışmayacağım. Biram var, sıkıntı yok. İnsanın hayatı tek kişilik. Biramı tazeleyim.

5 Haz 2019

Bulantı

Sartre bu kitabı yazmak için karar verdiğinde bu kadar karmaşık bir şey ortaya çıkacağını tahmin etmiyordu. Evet aklında bir konu vardı elbet ama yazmaya başladıktan sonra ve bende okumaya başladıktan sonra kitabın ortalarına geldiğinizde hem yazar hem siz baştan varoluştuğunuzu hissediyorsunuz. O çakıl taşı atıldığında başlıyor her şey. Biraz garip bir his. Ama kendini tanımak yolunda önemli bir adım olarak çıkıyor karşınıza. Okurken sanki psikolojik nevroz geçiren bir adamın sanrılarını dinliyorsunuz. Başlarda acı veren, istenilmeyen bu varoluşma süreci, ilerledikçe kabullenmeye başlıyor ve hatta olması gereken bir şeymiş gibi duyumsanmaya başlıyor. Otodidakt' la varoluş ve hümanizm üzerine konuşmaları kitabın ne anlatmak istediğinin ortaya koyulması açısından yoğun bir özet gibi olmuş. Tabi bu özeti anca kitabın içindeyken okuyabiliyorsunuz. Ona göre hiçbir şeyin nedeni yoktur. Ve insan bu nedensizlikler ortasında nedeni olmayan bir varlık olduğunun ve hiçbir varlığın nedeni olmadığının bilincine vardığında, işte orada "bulantı" başlar.

10 Oca 2019

Beyaz Gemi

Eser, bir semboller şaheseridir. Bu nedenle evet, bir görünen tarafı ve anlatımı vardır ama bir de semboller üzerine kurulmuş bir iç anlatımı vardır. Bu yazım şekli Aytmatov’un dehasını ve ustalığını gösterir. Nitekim diktatörlüklerde, baskıcı sistemlerde insanlar fikirlerini açıkça dile getiremedikleri için hep semboller kullanırlar. Bu bazen bir türkü olur bazen bir destan bazense bir tek kelime. Buna göre bir kere romanın adı bile bir mesaj taşır. Nedir? Ak Keme/Beyaz Gemi. Beyaz, özgürlüğün rengidir. Beyaz Gemi’nin yazıldığı devlet ise her şeyin kızıl olduğu, bir totaliter sistemdedir. Ayrıca gemi ve göl kavramları ‘gidebilmeyi, sonsuzluğu’ çağrıştırır.